Ondernemen in de eenmanszaak

Ben jij van plan om voor jezelf te gaan beginnen? Maar weet je niet welke rechtsvorm het beste past? In dit artikel besteden we aandacht aan de eenmanszaak en informeren wij je over die zaken die je graag wilt weten.

Hoeveel eenmanszaken zijn er?

Op 25 oktober 2017 stonden er in Nederland volgens het CBS iets meer dan 1 miljoen eenmanszaken ingeschreven. Ongetwijfeld is niet elke eenmanszaak ook een actieve onderneming maar duidelijk is wel dat de eenmanszaak de meest toegepaste rechtsvorm is bij ondernemers. Maar wat houdt die rechtsvorm precies in? En wat zijn de kenmerken van de eenmanszaak?

Opstart en administratieve plicht.

De eenmanszaak begint op het moment dat je namens jezelf en op eigen naam begint te ondernemen. Er is geen oprichtingsakte of document beslissend. Om het ondernemen in het maatschappelijk verkeer makkelijker te maken en als zakelijke partij te kunnen worden geverifieerd, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (inschrijving van je economische activiteit is zelfs verplicht). Eenmaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel weet ook de Belastingdienst je te vinden. Afhankelijk van je activiteit krijg je een btw-nummer (als je vrijgestelde prestaties verricht krijg je namelijk geen btw-nummer). Echter, in beide gevallen ben je administratieplichtig.

Wie is de eenmanszaak?

Die eenmanszaak ben jij. Je handelt bijvoorbeeld onder je eigen bedrijfsnaam, maar altijd voor eigen rekening en risico. Als eenmanszaak kan je personeel in dienst hebben, maar de gevolgen van alle (rechts)handelingen komen voor jou rekening. Maak je winst dan staat op jouw naam. Ook het verlies komt voor jouw rekening.

Financieel en juridische één pot nat.

Als eigenaar van een eenmanszaak maak je een onderscheid tussen je (zakelijke) bezittingen waarmee je de onderneming drijft en daarnaast je privé vermogen. Dat onderscheid is vaak verplicht, en soms een keuze. Juridisch is het echter één grote pot. Als eigenaar van eenmanszaak ben je namelijk hoofdelijke aansprakelijk voor je gehele vermogen voor alle schulden van de eenmanszaak.
Ga je failliet, dan geldt dat faillissement dus voor je gehele vermogen. Inclusief het gemeenschappelijk vermogen dat je deelt met je partner. Dan is het zeker handig als je een beetje kunt omgaan met cash in je onderneming.

Zorgvuldig afwegen.

Deze aansprakelijkheid betekent dus ook dat je altijd een afweging zult moeten maken of het risico van je onderneming (even los van dingen waarvoor je je kunt verzekeren) wel opwegen tegen de eenvoud van deze rechtsvorm. Dat een eenmanszaak zo populair is, heeft veelal ook te maken met de fiscale regels voor de ib-ondernemer.

Ib-ondernemer met voordelen.

Als eigenaar van een eenmanszaak is de kans groot dat je ook voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent. Voldoe je daarnaast ook nog eens aan het urencriterium dat bied je dat meerdere belastingvoordelen waardoor jij het financieel iets makkelijker hebt. Je hebt dan immers recht op de ondernemersaftrek waarvan de zelfstandigenaftrek natuurlijk een hele belangrijk is. Daarnaast kom je mogelijk ook voor de aanvullende voordelen in aanmerking zoals bijvoorbeeld de startersaftrek.

Belastingschijven box 1

Als eigenaar van een eenmanszaak is je belastbare resultaat belast in box 1. Voor 2018 gelden daarvoor de volgende schijven:

Tabel inkomstenbelasting 2018
Schijf Belastbaar inkomen uit werk en woning Inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen
Jonger dan AOW-leeftijd Ouder dan AOW-leeftijd
1 € 0,- – € 20.142,- 36,55% 18,65%
2 € 20.142,- – € 33.994,- 40,85% 22,95%
3 € 33.994,- – € 68.507,- 40,85% 40,85%
4 > € 68.507,- 51,95% 51,95%

Door een combinatie van ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en progressieve belastingschijven ligt de effectieve (netto)belastingdruk per saldo vele malen lager als bij bijvoorbeeld de b.v. Dat betekent dat winsten tot en met zelfs de hoogste schijf per saldo vaak nog altijd het minst belast worden in de eenmanszaak.

Pensioen moet je als ondernemer zelf doen

Mogelijk heb je als eenmanszaak ook personeel in dienst. Daarbij is het in de arbeidsvoorwaarden vaak gebruikelijk dat je voor je personeel vrijwillig (of verplicht) pensioenpremies afdraagt aan een pensioenverzekeraar of pensioenfonds. Voor je werknemers wordt dan dus voor pensioen gezorgd.

Maar voor jou als ondernemer draagt er niemand premies voor je af en het aantal rijke huwelijkskandidaten is natuurlijk ook maar beperkt. Als je ooit met pensioen wilt of eerder stoppen met werken (of minder werken) dan zal je daar dus zelf iets aan moeten doen.
Dit geldt niet alleen voor de eenmanszaak, maar voor elke ondernemer. Een oudedagsvoorziening opbouwen komt er dus als verantwoordelijkheid bij. En hoe eerder je daarmee begint, des te beter dat is. De mogelijkheden om dat varkentje te doen laten groeien lees je hier .

Slot

De eenmanszaak is zoals in het begin al gezegd de meest voorkomende ondernemingsvorm. Met de eenmanszaak is in de basis niets mis en deze zal in vele gevallen mogelijk al zeer goed volstaan voor ondernemers. Daarnaast maken de fiscale faciliteiten ook de effectieve belangdruk gunstig. Aandachtspunt is echter wel altijd de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de ondernemer.
Een eenmanszaak is dus ook niet zomaar geschikt voor iedere activiteit.

Company in Control dus……

Company in Control today denkt met je mee en adviseren en ondersteunen jou in de te maken keuzes. Als op enig moment de eenmanszaak niet meer passend is voor je activiteit dan hoor je dat als eerste van ons.

Ben je op zoek naar meer advies of wil je weten wat onze dienstverlening voor jou kan betekenen? Zoek jij die extra meerwaarde die je vooruit helpt? Beslis jij op kosten of op opbrengsten? Neem dan contact met ons op, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer ons kennen.

Jeroen Goedbloed.

Comments are closed.