Hoe ga je jouw oudedagsvoorziening opbouwen?

oudedagsvoorziening

Hoe ga je jouw oudedagsvoorziening opbouwen?

Opbouwmogelijkheid pensioen in eigen beheer komt te vervallen. Wat zijn de alternatieven?

Er is recent een voorstel gedaan om de pensioenopbouw in eigen beheer niet langer meer te faciliteren. Met ingang van 1 januari 2017 wordt het voor directeur grootaandeelhouders (hierna: dga) niet langer meer mogelijk om in de eigen bv pensioen op te bouwen. Daarnaast krijgen dga’s met een bestaande pensioenvoorziening de mogelijkheid om deze vervroegd vanaf 1 januari 2017 af te kopen. Als je afkoopt in 2017 bedraagt de korting op de (fiscale) waarde 34,5%. In 2018 bedraagt de korting nog 25% om vervolgens verder te dalen naar 19,5% in 2019. Die korting is behoorlijk en dus zeker het overwegen waard. Besluit je er geen gebruik van te maken dan wordt je bestaande voorziening omgezet in een spaarvariant. Alles moet nog door de Tweede en Eerste Kamer en mogelijk volgen er dus nog enkele aanpassingen, maar dat het gaat verdwijnen lijkt wel zeker.

En nu dan?

“Pensioen moet je doen” is nog altijd een bekende uitspraak. En voor een ondernemer en/of dga betekent dat ook dat je zelf het potje moet creëren. Welke alternatieven zijn er nog? Ik bespreek hieronder 6 mogelijkheden.

 1. Extern verzekeren?
  Dat het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft betekent niet dat je geen externe pensioenverzekering mag afsluiten. Je zou je pensioenopbouw dus kunnen voortzetten bij een verzekeraar. Vraag tijdig offertes aan en beoordeel of extern verzekeren het pensioen biedt dat je zoekt.
 2. Lijfrente
  Andere alternatieven zijn –indien je gebruik wilt maken van fiscale faciliteiten- vrij beperkt. De lijfrente is wellicht nog het enige fiscale alternatief. Die lijfrente kan via een verzekering bij een verzekeraar of via de bancaire lijfrentespaarrekening (of bancaire lijfrentebeleggingsrekening) bij een bank. Mits je binnen de fiscale grenzen blijft is de premie aftrekbaar. Of je daarmee een voldoende oudedagsvoorziening opbouwt is echter nog maar de vraag. Veel is afhankelijk van de rentestand (die werkt nu tegen je). Kies je ervoor om je premies te beleggen dan ben je weer afhankelijk van de beurs en al haar grillen. Aan de premie-aftrek zijn ook beperkingen verbonden. Zo kan je een lijfrente bijvoorbeeld niet ongehinderd afkopen. Een uitkering is altijd belast. Doe je met je lijfrente iets dat tegen de regels is dan ben je zelfs een extra 20% revisierente verschuldigd. Bedenk dus goed of dit voor jou een goed alternatief is.
 3. Fiscale Oudedagsreserve
  IB-ondernemers hebben jaarlijks de mogelijkheid om een deel van hun winst te doteren aan de fiscale oudedagsreserve. De oudedagsreserve behoudt zijn nominale waarde en ooit zul je de opgebouwde waarde moeten aanwenden voor de aankoop van een lijfrenteproduct. Ook aan de oudedagsreserve zijn voorwaarden verbonden. Overtreed je die voorwaarden dan betaal je alsnog weer de belasting. Wees er ook van bewust dat je als dga deze optie niet zomaar kan gebruiken. Je zult je ondernemingsstructuur moeten aanpassen wil je van dit alternatief gebruik kunnen maken.Kijken we buiten de fiscale faciliteiten dan zijn er wellicht interessantere opties te bespeuren.
 4. Sparen in je holdingmaatschappij
  Wat dacht u bijvoorbeeld van sparen en/of (laten) beleggen in box3? Of misschien wel sparen en/of (laten) beleggen in de holding? Door in de persoonlijke holding steeds een bedrag weg te zetten kun je een aardige reserve opbouwen. Die reserve kun je later naar eigen inzicht uitkeren in de vorm van dividend. Ook hier geldt echter dat je afhankelijk bent van de rentevergoeding en/of eventuele beleggingsresultaten.
 5. Kapitaalverzekering
  Ook de kapitaalverzekering is een alternatief. In plaats van dat je zelf spaart stort je premie in een verzekeringsproduct. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar. Wel ben je natuurlijk gebonden aan de mogelijkheden die verzekeraars bieden. Ook hier geldt weer dat een lage rente niet gunstig is en bij beleggen de uitkomst dus mogelijk onzeker. Daarnaast zal ook de verzekeraar ergens iets aan je willen verdienen.
 6. Kopen in plaats van huren
  Diezelfde lage rentestand kan ook in je voordeel werken. Als je nu je bedrijfspand huurt is het misschien wel een goed moment om de aankoop te overwegen. Zeker als blijkt dat rente + aflossing ongeveer gelijk zijn de huurderslasten. Door de aflossing bouw je uiteindelijk ook een reserve op die je later weer ten gelde kan maken door verkoop of door verhuur. Huren biedt dan wel flexibiliteit, maar je bouwt er ook niets mee op. Met elke huurtermijn is je geld weg. Hier lees je er meer over.

Hoe ga je jouw oudedagsvoorziening nu regelen?

Met de afschaffing van het pensioen in eigen beheer zien we naast een terugtrekkende overheid ook een beperking van de (fiscale) mogelijkheden om een oudedagsvoorziening op te kunnen bouwen. Als ondernemer dien je je hier bewust van te zijn. Jij bepaalt zelf hoe jij je oude dag wilt invullen en welke oudedagsvoorziening je daarbij nodig hebt. Zet jezelf een lange termijn doel en onderzoek je alternatieven. Maak een plan en houdt je daaraan.

De in deze blog vermelde alternatieven zijn niet limitatief. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan gerust contact op, wij helpen je graag.

Jeroen Goedbloed

Comments are closed.