De aftrek speur- en ontwikkelingswerk.

Hier lees je hoe het werkt.

Houd jij je bezig met de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur. Of verricht je technisch wetenschappelijk onderzoek? Dan is de aftrek voor speur-en ontwikkelingswerk echt iets voor jou. Wel moet je eerst voldoen aan de voorwaarden voor ondernemersaftrek. Die voorwaarden zijn:

1) dat je ondernemer bent en;
2) aan het urencriterium voldoet.

Ons verhaal over ondernemersaftrek en het urencriterium vindt je hier. Onze aandacht gaat nu uit naar de aftrek speur- ontwikkelingswerk.

Hoe hoog is de aftrek speur- en ontwikkelingswerk?

De aftrek bedraagt € 12.284 voor het kalenderjaar waarin voldaan wordt aan de voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden?

De aftrek speur- en ontwikkelingswerk is een aftrek die geldt voor de ondernemer die in het kalenderjaar tenminste 500 uur besteedt aan werkzaamheden waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven. Let op! Aan de S&O-verklaring zitten administratieve verplichtingen waar je eveneens aan zult moeten voldoen. Een quickscan om te beoordelen of je in aanmerking komt vind je hier. De S&O-verklaring kun je vervolgens hier aanvragen. Uiteraard kunnen wij jou hierin ondersteunen.

Hoe werkt de aftrek?

Als je aan de voorwaarden voldoet dan komt de aftrek volledig in mindering op je winst.

Voorbeeldberekening 1
Stel, je winst is € 30.000. Je beschikt over een S&O-verklaring over het kalenderjaar en je hebt aantoonbaar tenminste 500 uren besteed aan speur- en ontwikkelingswerk. De aftrek bedraagt € 12.284. Je belastbare winst wordt € 17.716.

Versoepeling bij zwangerschap en bevalling

Als de werkzaamheden in het kalenderjaar worden onderbroken vanwege zwangerschap- en bevallingsverlof dan wordt de periode –voor de bepaling van het aantal gewerkte uren- niet geacht zijn te onderbroken.

Versoepeling voor starters

Kwalificeer je als starter voor de regeling dan mag je de verhoogde aftrek toepassen. De verhoging bedraagt € 6.245. In de eerste drie jaren dat je kwalificeert voor de aftrek speur- en ontwikkelingswerk bedraagt de aftrek dus maar liefst € 18.529;

Voorbeeldberekening 2
Stel, je winst is € 30.000. Je beschikt over een S&O-verklaring over het kalenderjaar en je hebt aantoonbaar tenminste 500 uren besteed aan speur- en ontwikkelingswerk. Daarnaast kwalificeer je als starter voor de aftrek. De aftrek bedraagt € 18.529. Je belastbare winst wordt € 11.471.

Wanneer kwalificeer ik als starter voor de S&O-aftrek?

Je kwalificeert als starter voor de S&O-aftrek indien:

  • je in een of meer van de voorgaande vijf kalenderjaren geen ondernemer was;
  • je in die periode ten hoogste twee keer een S&O-verklaring is afgegeven.

De moeite waard.

De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk kan je als ondernemer een behoorlijke aftrekpost opleveren. De aftrekpost is niet begrenst tot je winst. Dat maakt ook dat de aftrek vrijwel direct geld waard is. Er zijn wat voorwaarden aan verbonden maar eigenlijk hoeft dat geen bezwaar te zijn. De aftrek is –zeker ook voor starters- zeker de moeite waard.

Heb je vragen over de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk of wil je klankborden met een adviseur die met open vizier naar je onderneming en je fiscaliteit kijkt? Neem dan gerust contact op met mij of mijn collega’s. We helpen je graag.

Jeroen Goedbloed

 

 

Comments are closed.