Prinsjesdag 2017: Welke verwachtingen kunnen we hebben op fiscaal-economisch gebied?

Prinsjesdag 2017

Prinsjesdag 2017

Het zal in ieder geval een heel licht koffertje worden…

Met de huidige verschillen in inzichten van de partijen, zullen er geen grote uitspraken te verwachten zijn. In de regel verwacht ik voornamelijk uitstel van besluiten die eind 2017 of in 2018 zullen eindigen.

Hoe zit het met de Wet DBA?

Het is in ieder zeker dat de uiteindelijke toepassing van de wet DBA wordt uitgesteld tot 1 juli 2018. De wet DBA is er natuurlijk al wel, maar met de toepassing is bedoeld de controle op de wet. Tot 1 juli 2018 zullen opdrachtgevers of opdrachtnemers geen boetes krijgen als ze nog niet alles op orde hebben. Met uitzondering dan nog de gevallen waarbij overduidelijk sprake is van een dienstverband. Maar dat was ook al in de “VAR-periode”.

Hier lees je meer artikelen over de Wet DBA:

Het zou een mooie prestatie van het nieuwe kabinet zijn als ze de wet DBA omgooien.

De huidige regeling is te ambtelijk, vaag,  en past niet in de praktijk van opdrachtgever/opdrachtnemer.
De praktijk wil duidelijkheid en zekerheid. Dat is met de huidige regeling niet.  Wat is dan een goede oplossing? Die is niet zo maar te geven.

Men wil graag voor de fiscale voordelen gaan die het ondernemerschap biedt. En opdrachtgever en opdrachtnemer willen een flexibele relatie. En dat maakt het verschil.Als de regering die verschillen kleiner maakt tussen een dienstverband en een ondernemer, zou al flink wat bereikt kunnen worden.

Wat werd er in 2016 gezegd?

Terug naar 2017: Inkeerregeling

Voor de (ver)zwijgende vermogenden onder ons. De inkeerregeling wordt afgeschaft per 1 januari 2018. En daarna is het kassa voor de belastingdienst als ze er achter komen.

Volgens de laatste berichten zal er een flink begrotingsoverschot zijn in 2018. Maar cadeautjes voor de belastingbetaler zijn er waarschijnlijk niet te verwachten.

Benieuwd naar meer inzichten ten aanzien van Prinsjesdag?

Je vindt hier meer artikelen. We zijn benieuwd naar jouw opinie!

Comments are closed.