Prinsjesdag 2017: Wie denkt er aan de IB-Ondernemer?

Prinsjesdag 2017

Prinsjesdag 2017

DGA krijgt volle aandacht

Dinsdag 19 september 2017 is het feest. Heel politiek Den Haag en de rest van Nederland bereidt zich voor op Prinsjesdag. De media speculeert over de inhoud van de miljoenennota.

Maar wat betekent Prinsjesdag voor jou als ondernemer?

Vorig jaar kreeg de dga (directeur-grootaandeelhouder) veel aandacht. Zo werd het pensioen in eigen beheer afgeschaft. Ook werd de eerste schijf van 20 procent in de Vennootschapsbelasting stapsgewijs verhoogd van € 200.000 naar € 350.000. Maatregelingen die de kleine dga met een bescheiden winst eigenlijk niet raken. De ondernemer met een éénmanszaak of een Vennootschap onder Firma, de IB-ondernemer, helemaal niet!

De tarieven van inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf zijn zelfs met 0,4% gestegen, waardoor je als IB-ondernemer geraakt wordt. Deze verhoging heeft gevolgen voor je netto-inkomen.

 

Hoeveel ondernemers en ondernemingen zijn er in Nederland?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland 1.035.870 éénmanszaken en 159.845 VoF’s zijn, tegenover maar 347.915 Besloten Vennootschappen. Prinsjesdag 2016 heeft weinig in petto gehad voor de grootste groep ondernemers. Zo is de handhaving van de Wet DBA, vanwege gebrek aan praktische uitvoerbaarheid, weer uitgesteld.

Voor 2017 is eveneens weinig te verwachten. Er is nog steeds geen nieuw kabinet. Belangrijke beslissingen worden vooruitgeschoven of zelfs helemaal niet genomen.

Wat nu?

Terwijl in politiek Den Haag weinig gebeurt, gaat het leven van de ondernemer gewoon door. Het heeft geen zin om je continu druk te maken over eventuele wetswijzigingen, die veelal een sigaar uit eigen doos zijn. Hoe moet je als MKB-ondernemer hiermee omgaan?

Weerbaar

Als ondernemer moet je bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, zowel de economische als politieke. Deze weerbaarheid bereik je door financieel gezond te zijn en te blijven.

Je blijft financieel weerbaar, als je deze 4 tips in acht neemt:

  1. Richt je aandacht daarbij op praktische zaken die het fundament vormen voor de continuïteit van je onderneming 
  2. Zorg dat je administratief up-to-date blijft 
  3. Laat je bij investeringsvraagstukken niet leiden door fiscale voordeeltjes
  4. Kies de adviseur die bij je past.

Door op de links te klikken, kom je bij artikelen die jou verder helpen!

financieel weerbaar cc2day

Zorg dat je financieel weerbaar bent!

 

Klaar voor de toekomst

Een gezonde onderneming heeft geen fiscale cadeautjes nodig. Welkom zijn ze wel. Hoe ga jij om met Prinsjesdag?

 

 

 

Comments are closed.